Just go with the flow

Blog

Negatieve gevolgen van slecht slapen: wist jij dit al?

Je hebt vast al wel eens gehoord dat slapen erg belangrijk voor je is, maar weet je ook waarom? Vaak kunnen mensen geen precies antwoord geven op deze vraag of zijn ze op de hoogte van een nihil aantal nare gevolgen. Weet waarom slapen belangrijk voor je is, en wat er gebeurt wanneer je hier te weinig aandacht aan besteed! Zo maak jij voortaan van jouw slaap je nummer één prioriteit.

Wat zijn de negatieve gevolgen?

Dat je van slecht slapen moe wordt, hebben veel mensen al wel ervaren. Maar ben je je er ook bewust van dat dit allerlei uiteenlopende gevolgen heeft? Zo gaat je productiviteit drastisch achteruit. Dit vormt vele nadelen op het gebied van werk of bijvoorbeeld op je opleiding. Denk aan belangrijke deadlines die niet worden gehaald, de klant die niet blij is met je afgeleverde werk of dat belangrijke tentamen waarvoor je niet slaagt. Daarnaast ben je ook veel minder alert. Wist je dat er zeer veel ongelukken gebeuren door mensen die vermoeid door het verkeer gaan? Ook kun je niet meer goed inspelen op de fouten van een ander, waardoor je alsnog de pineut kunt worden.

Slecht slapen maakt ongezond

Ook hebben slechte slapers vaker te maken met verkoudheden en griepjes. Dit komt omdat ons immuunsysteem ‘s nachts hard aan de slag gaat wanneer je slaapt. Wanneer je niet genoeg slaapt, zal je immuunsysteem flink achteruitgaan. Zo zul je je vaak moe en niet fit voelen. Nog een gevolg is het overgewicht waar je mee te maken kunt krijgen. Dit komt omdat je hormoonhuishouding verandert en je stofwisseling achteruit gaat. Ook word je minder gestimuleerd om overdag genoeg beweging te krijgen wanneer je je moe en futloos voelt. Daarnaast zorgt een nacht slecht slapen al snel voor een continu hongergevoel.

Ben jij al onder de indruk van dit lijstje? Dit zijn nog maar een aantal gevolgen, want er zijn er nog veel meer. Tijd dus om kritisch stil te staan bij je eigen nachtrust en hoe je deze kunt verbeteren!

Verbeter je nachtrust met deze tips

Zorg voor een avondroutine die je voorbereid op je slaap. Probeer ook rond dezelfde tijd naar bed te gaan en zorg voor een gezond slaapritme. Slaap jij in een fijn bed? Dit kan al veel verschil maken! Kijk eens op https://www.mline.be/ en schaf bijvoorbeeld een nieuw kussen voor zijslaper aan. Daarnaast zorgt een donkere kamer voor de aanmaak van melatonine en dit zorgt ervoor dat je sneller en dieper in slaap valt. 

Geef een reactie