Just go with the flow

Blog

Mag u zomaar een heftruck besturen? 

Er zijn verschillende beroepen waarbij het handig is om met een heftruck overweg te kunnen. Als u bijvoorbeeld in een magazijn werkt, is het gebruiken van een heftruck noodzakelijk. U mag niet zomaar een heftruck besturen. Om dit op een legale manier te mogen doen, moet u aan enkele voorwaarden voldoen. 

Minimale leeftijd 

Mensen die voor hun werk een heftruck nodig hebben, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om te voldoen aan bepaalde leeftijdseisen. De minimumleeftijd om een heftruck te mogen gebruiken is 18 jaar. Als u jonger dan 18 bent, mag u dus niet met een heftruck werken. Toch is er wel een manier om toch gebruik te maken van een heftruck wanneer u nog geen 18 bent. Als u 16 jaar of ouder bent, is het namelijk toegestaan om met een heftruck te werken wanneer u een heftruckcertificaat hebt gehaald. Verder moet er altijd iemand die wel ouder dan 18 is en zijn of haar heftruckcertificaat heeft naast je zitten. Dit is natuurlijk erg handig voor mensen die nog geen 18 zijn, maar al wel een in een magazijn of op een andere plek waar een heftruck nodig is willen werken.

Certificaten 

Er zijn veel mensen die denken dat het niet toegestaan is om zonder heftruckcertificaat een heftruck te besturen. Echter, dit is gewoon toegestaan, maar toch is het wel verstandig om dit certificaat te halen. Dat komt doordat u tijdens de cursus alles leer wat u moet weten om met een heftruck te werken. Het is gevaarlijk om bij sommige bedrijven direct in de praktijk met een heftruck aan de slag te gaan. De kans is dan namelijk aanwezig dat u er in de praktijk achter komt wat er allemaal mis kan gaan. U kunt er dan beter voor kiezen om van tevoren uw heftruckcertificaat te behalen zodat u precies weet wat u moet doen om ongelukken te voorkomen. 

De kosten van het certificaat

Als u bij een bedrijf werkt waar heftrucks gebruikt worden, is de kans vrij groot dat uw werkgever bereid is om een deel van of soms zelfs de volledige kosten van het behalen van het heftruckcertificaat te betalen. Dit is voor beide partijen een goede deal aangezien uw werkgever hierdoor een betrouwbare werknemer die met een heftruck overweg kan heeft en u de kosten van het certificaat niet zelf hoeft te dekken. Bij het behalen van een heftruckcertificaat maakt u kennis met verschillende soorten heftrucks. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een elektrische heftruck te gebruiken, maar er zijn ook heftrucks met verbrandingsmotoren.

Geef een reactie