Just go with the flow

Blog

Breng meer sfeer in je huis met de Led strip

Processed with VSCO with j1 preset

De ontwikkeling van de het licht bestond eeuwenlang uit verlichting door middel van vuur. Fakkels, kaarsen en haardvuur zijn daar een voorbeeld van. Tegenwoordig is de lamp die door middel van elektriciteit licht produceert niet meer weg te denken in het dagelijks leven. De led strip is tegenwoordig de nieuwste trend die je al in veel huis- en slaapkamers tegenkomt.

Het zou tot 1840 duren voordat er een alternatief kwam voor de vlam om licht te produceren. De uitvinding werd gedaan door Joseph Wilson Swan. Dit was een Engelse arts en chemicus. Hij was in staat om de allereerste praktisch bruikbare gloeilamp te maken. De gloeilamp zoals we die nu echter kennen is het werk van Edison. Hij ontwikkelde het model in 1879.

TL

In de eeuw daarna veroverde de gloeilamp de hele wereld. In de tussentijd werden ook andere soorten lampen ontwikkelt. Zo is daar de fluorescentielamp die in 1935 zijn nog steeds huidige buisvorm kreeg. In de volksmond wordt deze lamp een tl-buis genoemd.

Design

Om een kaal pitje aan een elektriciteitsdraad aan het plafond te hangen werkt niet echt sfeerverhogend. Veel designers leefden zich de afgelopen honderd jaar volop uit om mooie omhulsels te ontwerpen die vaak een kenmerkende stijl meekregen die in een bepaalde tijd in de mode was. Dat waren zowel hang, staande als wandlampen.

Ledlamp

Je zou haast denken dat de ledlamp een vrij recente uitvinding is, maar dat is allerminst waar. Al zo’n 115 jaar geleden in 1907 signaleerde de Brit H.J. Round een bijzonder fenomeen. Hij zag dat sommige materialen zoals kristallen licht gaven toen er elektriciteit door stroomde. Het was echter de Rus Oleg Losev die uiteindelijk twintig jaar later in 1927 de eerste ledlamp uitvond. Dat het daarna nog meer dan tachtig jaar duurde voordat de ledlamp in de huiskamer verscheen mag dan ook verwonderlijk zijn. Die eerste generatie ledverlichting was niet alleen duur maar ook de kwaliteit was niet heel geweldig. Gelukkig heeft de ledlamp sinds 2008 een stormachtige ontwikkeling ondergaan. Zo is het een waardige opvolger van de halogeenlamp geworden. Deze heet wordende en veel energie gebruikende verlichting is nu bijna overal vervangen door de ledlamp.

Variatie

Je hebt tegenwoordig ledverlichting in allerlei kleuren en variaties. Een vorm die nu enorm in opkomst is, is de Led strip. Naast sfeer- en hoofdverlichting zijn ledstrips ook uitstekend buiten onder een afdak te hangen. Je hebt namelijk een type dat goed tegen vocht bestand is. Een ander voordeel is dat je geen pluggen en schroeven nodig hebt en niet hoeft te boren om deze verlichting op te hangen. Dat kan eenvoudigweg met een plakstrip. Is de strip te lang voor een bepaalde ruimte dan kun je deze op de aangewezen plek makkelijk doorknippen. Er zijn zelfs ledstrips die je met een afstandsbediening of app op je mobiele telefoon kunt instellen. Zo kun je de verlichting de kleur geven die je wilt om de juiste sfeer in huis te creëren. Je kunt ze door het lichte gewicht ook eigenlijk overal ophangen. Of het nu rond de tv is, in een vitrinekast of in de badkamer dat maakt niet uit. Je maakt er overal even gemakkelijk je eigen lichtfeestje van. En dan ook nog allemaal energiezuinig.

 

 

Geef een reactie